Któż z nas nie lubi kuchni włoskiej? Autentyczne, naturalne produkty – soczyste pomidory, przepyszne makarony, oliwa z oliwek oraz sery, których smaku nie da się pomylić z żadnym innym: oto kwintesencja włoskiego gotowania. Pytanie jednak, gdzie poczuć w pełni włoskie aromaty, nie opuszczając Polski? Tak naprawdę, możliwości jest bardzo wiele. Wystarczy trochę ochoty, by znaleźć metodę na to, by poczuć smak autentycznej włoskiej pizzy, risotto, czy też piadiny i innych tego typu cudów kulinarnych. Jak to zrobić? Oto rozwiązanie.
Przede wszystkim, można poszukać włoskich smaków w restauracjach i barach specjalizujących się w kuchni włoskiej. A te znaleźć można bez najmniejszego nawet trudu w bardzo wielu miejscach w naszym kraju. Warto przy tym posłużyć się na przykład portalami z opiniami, które poinformują, gdzie można znaleźć naprawdę dobre restauracje, które prowadzone są w oparciu o tradycyjne receptury i produkty prosto z Italii. Na szczęście, miejsc tego typu przybywa, a znalezienie tego idealnego nie będzie stanowiło najmniejszego nawet problemu. Np. w Poznaniu bardzo dobra restauracja włoska z tradycją to Estella. Są w kilku lokalizacjach i wszędzie obsługują na najwyższym poziomie.
Po drugie zaś, można próbować odtworzyć włoskie smaki w domu. Kuchnia włoska jest w dużym stopniu domową, a potrawy takie, jak choćby klasyczny sos boloński przygotowywać się powinno przez cały dzień, a nie – tak, jak wiele osób myśli – w parę minut z sosu z torebki. Wystarczy przejrzeć różnego rodzaju kulinarne blogi, by znaleźć całą moc inspiracji dla siebie i przygotować coś wyjątkowego. Jako zaś, że przepisy są zazwyczaj proste, a dostępność składników wysoka – poradzi sobie z tym każdy.