Mięso ryby – samo zdrowie

Ryby – choć w menu Polaków zajmują niezbyt wysokie miejsce, ich spożycie z roku na rok rośnie. Dzieje się tak z wielu powodów. Zarówno ze względu na wspaniały smak, jak i na wartości odżywcze. Dieta bez ryb bowiem jest o wiele uboższa, a ich regularne włączanie do swoich posiłków może znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania wielu chorób, a przy okazji zapewnić lepsze funkcjonowanie organizmu. Co takiego jest w rybach i które warto jeść, by zapewnić sobie zdrowsze życie? Oto najważniejsze informacje w tym właśnie temacie.

Zacząć warto od rzeczy oczywistej – ryby są doskonałym źródłem białka. Białko zaś to jeden z najważniejszych składników pokarmowych i źródło energii dla naszych mięśni. Ale to oczywiście nie wszystko. Ryby bowiem, w szczególności te morskie, są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych typu Omega – 3 oraz Omega – 6, które doskonale wpływają między innymi na pracę naszego serca oraz całego układu krwionośnego, a także na odporność. Są one również doskonałym źródłem witamin oraz minerałów i zapewniają wiele energii.

Ponadto, ryby to bogate źródło mikro- oraz makroelementów – między innymi selenu, fosforu, wapnia, magnezu czy też potasu. Zaspokajają nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki bardzo prosto. Najwięcej wartości będą miały ryby podawane na surowo – na przykład w sushi, a także gotowane na parze, czy też pieczone lub też grillowane. Jeżeli zaś zdecydujemy się na smażenie, zadbajmy o odsączenie nadmiaru tłuszczu – tak, by posiłek z rybą nadal był zdrowy i nie tuczył, ale dodawał energii.

Comments are closed.

  • Co zrobić, jeśli boli nas brzuch?

    48 lat ago
    Ból brzucha to dolegliwość, która niestety dokucza nam naprawdę bardzo często. Co można zrobić w takiej sytuacji? Pierwsze kroki należy oczywiście skierować do lekarza, który przeprowadzi dokładny wywiad z pacjentem i zleci niezbędne badania, na podstawie których będzie mógł zdiagnozować ostry ból żołądka. Niekiedy konieczne jest wykonanie bardziej specjalistycznych badań, na przykład gastroskopii. Silny ból
  • Zalety wiskosuplementacji

    48 lat ago
    Wiskosuplementacja to inaczej zabiegi polegające na robieniu zastrzyków z kwasu hialuronowego. Wspomniany kwas hialuronowy po dostaniu się do wnętrza stawu uelastycznia płyn stawowy, co sprawia, że stawy zaczynają dużo lepiej pracować, a przede wszystkim przestają boleć. Dlatego wydaje się, że podstawową zaletą przyjmowania kwasu hialuronowego jest właśnie zmniejszenie uczucia bólu podczas wykonywania ruchów związanych z
  • Biel i czerń, ponadczasowe kolory.

    48 lat ago
    Co chwilę słyszy się o nowych trendach, to modny jest żółty, to czerwień, czy zieleń. Jednak są dwa kolory, które są ponadczasowe i nie potrzebują momentów, kiedy można ją nosić. To czerń i biel. Dwa kolory, które doskonale sprawdzają się przy każdej okazji i o każdej porze roku. Zakładając czerń, czy biel, bądź łącząc te